Herbata Czarna

Herbata Czarna

Źródłem wszystkich herbat są te same listki krzewu herbacianego - kamelii. Różnica między nimi wynika z procesu fermentacji, któremu jest poddawana czarna herbata. Zielona herbata poddawana jest tylko więdnięciu i suszeniu. To wtaśnie podczas fermentacji listek herbaty zmienia swoje właściwości i kolor. Gatunki herbat czarnych często miesza się ze sobą dla uzyskania odpowiedniego aromatu.

Wybrane gatunki czarnej herbaty:

  • indyjskie: Assam, Darjeeling, Nilgiri, Sikkim,
  • cejlońskie (Sri Lanka): np. Ceylon Dimbula, Ceylon Nuwara Eliya,
  • nepalskie: np.. Golden Nepal GFOP1,
  • chińskie: Keemun, Golden Yunnan FOR
  • tureckie: Turkey BOR
  • afrykańskie: Kenya GFOP-1 Milima,

Wybrane gatunki mieszanek czarnych herbat:

English Breakfast Tea - mieszanka herbaty z Cejlonu i Assam. Polecana do potraw śniadaniowych o wyrazistym smaku. Herbata Rosyjska - mieszanka liściastych herbat z Chin i Indii oraz o lekko dymnym, mocnym aromacie.

Właściwości naparu:

  • koi duszę, rozjaśnia umysł,
  • wzmaga wydzielanie soków trawiennych, pobudza poprzez zawartą w niej teinę,
  • zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych w komórkach ciała - posiada antyutleniacze,

Zaparzanie (filiżanka 0,15-0,21):

Pół łyżeczki herbaty zalewamy przegotowaną wodą, parzymy 3-4 min.